Nederlandse Ambassade in Tel Aviv, Israël

Israël en Nederland in wereldwijde top fotonica

In november was een Israëlische delegatie te gast in ons land. Eerder dit jaar waren Nederlandse experts in Israël. Het doel: een kijkje in de keuken van elkaars broedplaatsen voor deze technologie. De conclusie: ‘Als we toegewijd samenwerken kan een Israëlisch-Nederlandse coöperatie wereldwijd vooroplopen.’

Bezoek aan het nanolab van TU Eindhoven met geavanceerde technologie en uitrusting.

De techniek van fotonica is klein. Piepklein. Maar de hoeveelheid toepassingen van deze nano-techniek is enorm: je vindt het in beeldschermen, verlichting, zonnepanelen, glasvezels, camera’s en nog veel meer. Fotonica kan bovendien helpen bij het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen, zoals het grote energieverbruik van datacenters en nieuwe type gezondheids- of veiligheidssensoren.

Op de Nederlandse ambassade in Israël was de conclusie vorige week woensdag dan ook snel duidelijk: daar willen we in blijven investeren. De bijeenkomst op de ambassade vormde de afsluiting van een bezoek van Israëlische fotonicadelegatie aan Eindhoven, Enschede en Amsterdam. Eerder bezochten Nederlandse delegaties Israël. Naast de delegatieleden waren Photon Delta CEO Ewit Roos en Oded Raz van het Integrated Photonics Institution aanwezig.

Volgens Roos waren de aanwezigen unaniem over de potentie van de samenwerking tussen de twee landen. ‘Als we toegewijd samenwerken en onze wetenschappelijke krachten op het vlak van nano-fotonica en toegepaste fotonica bundelen, kan deze Israëlisch-Nederlandse coöperatie wereldwijd vooroplopen op het vlak van research en development.’

De komende tijd krijgt de samenwerking concreet vorm. In 2017 is de ambassade betrokken bij het organiseren van een workshop voor wetenschappers. De bedoeling is dat zij daar de grondslag leggen voor onderzoek op de langere termijn. 

De delegatie werd in Enschede ontvangen door burgemeester Veldhuizen en zijn collega's

Israëlische delegatie in Nederland

De Israëlische delegatie die in november in Nederland was bestond uit vertegenwoordigers uit de publieke, private en academische sector. De hoogleraren kwamen uit het Technion – Israel Institute of Technology, Haifa, Bar Ilan University, Ramat Gan, Tel Aviv University en Ben Gurion University of the Negev. Vanuit de private sector waren bekende Israëlische high-techbedrijven aangesloten, die innovatieve methodes gebruiken voor hun producten op het gebied van communicatie, industriële lasers en defensie.

Het 4-daagse programma startte in Eindhoven bij Dutch PhotonicsNL, de clusterorganisatie van fotonica in Nederland. De delegatie bezocht daarna verschillende wetenschappelijke instituten, bedrijven en een aantal startups op het gebied van fotonica. In Eindhoven, Enschede en Amsterdam. Op de Technische Universiteit Eindhoven waren matchmaking momenten georganiseerd om 1-op-1 dieper in te gaan op de materie en om samenwerkingsmogelijkheden uit te denken. En in Noord-Brabant was de delegatie te gast bij gedeputeerde Bert Pauli, die de Israëlische Innovation Authority heeft uitgenodigd in Noord Brabant om de R&D relaties tussen ‘het Nederlandse Silicon Valley’ en Israël - de Startup Nation - te versterken.

Haim Lindenbaum (Israeli Innovation Authority) bedankt gedeputeerde van Noord-Brabant Bert Pauli voor zijn inzet

(Racheli Kreisberg ism COM/Newsroom)

 

Meer over fotonica in Nederland http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/photonics-topsector-htsm

Wat is fotonica? Bekijk hier de video http://www.rvo.nl/actueel/videos/holland-high-tech-fotonica